Cumaru

Cumaru

Dipteryx odorata (Aub.) Willd. (=Coumarouna odorata), Dipteryx alata Vogel, Dipteryx magnifica (Ducke) Ducke, Dipteryx spp., Taralea oppostifolia Aubl. (= Dipteryx oppositifolia).

Eén van de populairste hardhoutsoorten uit Zuid-Amerika is cumaru hardhout. Deze houtsoort bevindt zich in duurzaamheidsklasse 1 en heeft enorm goede eigenschappen. Cumaru hout staat namelijk bekend als een heel stabiele houtsoort en heeft een prachtige kleur. Het is verkrijgbaar in een lichte roodbruine tot lichte geelbruine kleur. De roodbruine kleur is doorgaans kwalitatief iets beter dan de geelbruine, maar ze hebben beiden wel een mooie verkleuring. Cumaru is ook herkenbaar aan zijn prachtige vlamtekening. Het is daarbovenop een zeer goed alternatief voor ipé en bankirai. Op basis van zijn eigenschappen is cumaru hout dan ook kwalitatiever dan bankirai maar blijft het qua prijs wel goedkoper dan ipé hout. Een leuk weetje over cumaru: de bonen leveren een smaakstof die vanille kan vervangen. Cumaru is bij Denderwood verkrijgbaar als terrasplank.

Duurzaamheidsklasse: 1
 
Afkomst: Zuid-Amerika
 
Kleur: Rood- tot geelbruin
 
Drogen: Zeer langzaam

Bewerkbaarheid

Cumaru kent door zijn hoge volumieke massa wel wat problemen tijdens het bewerken. Zo is voorboren noodzakelijk bij het spijkeren en schroeven en gaat ook lijmen slecht. Het laat zich echter wel zeer goed schaven en draaien, tenzij er een sterke kruisdraad aanwezig is. Het afwerken van het oppervlak verloopt ook vrij vlot.

Duurzaamheid

Cumaru behoort tot de familie van de Leguminosae en heeft een zeer hoge volumieke massa van maar liefst 1050 kg/m³ bij een vochtgehalte van 12%. Deze tropische hardhoutsoort is niet alleen zwaar en stabiel maar bovendien ook enorm duurzaam. Cumaru bevindt zich namelijk in duurzaamheidsklasse 1 en heeft dus een levenscyclus van meer dan 25 jaar. Het hout een matig grove nerf en een kruisdraad. Deze eigenschappen maken van cumaru de perfecte houtsoort voor (zware) buitentoepassingen zoals bijvoorbeeld een terras uit cumaru-hout maar ook damwanden, steigers en veel meer.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken

Vergelijkbare houtsoorten:

  01. Ipé
  02. Afrormosia
  03. Bankirai

Download hier de technische fiche van cumaru.