Amerikaanse witte eik

Amerikaanse witte eik

Quercus alba, Q. montana, Q. stellata, Q. lyrata, Q. michauxii, Q. macrocarpa, Q

Amerikaanse witte eik of Amerikaans wit eiken, is een houtsoort die heel erg lijkt op Europese eik. Maar zoals de naam reeds doet vermoeden, is dit loofhout voornamelijk afkomstig uit de Amerikaanse en Canadese bossen. Het verschil herken je doordat Amerikaans wit eiken meestal vallend breed gezaagd wordt op het dosse vlak en de mooie vlamtekening die daarbij hoort. Kwartiers gezaagd Amerikaans wit eikenhout zal je niet snel te zien krijgen. Deze houtsoort bevindt zich in duurzaamheidsklasse 2-3 en kan dus als gemiddeld duurzaam tot duurzaam beschouwd worden. Het is van nature uit een sterke en vrij harde houtsoort en dat verklaart ook grotendeels de populariteit ervan. Het hout zelf kleurt geel- tot middelbruin en heeft wit spinthout. Bovendien kan je het gemakkelijk bewerken en is het veelal verkrijgbaar in grotere lengtes. De prijs van Amerikaans wit eiken situeert zich doorgaans goedkoper dan Europees eiken.

Duurzaamheidsklasse: 2-3
 
Afkomst: Verenigde Staten en Canada
 
Kleur: Geelbruin tot middelbruin
 
Drogen: Langzaam. Neiging tot scheuren en collaps aanwezig

Bewerkbaarheid

Amerikaans wit eiken is een gemakkelijk te bewerken houtsoort, zowel met de hand als machinaal. Wel is het aangeraden om voor te boren bij het spijkeren en schroeven, net als het gebruik van roestvrij materiaal. Er kan immers corrosie optreden als gevolg van het contact tussen ijzer en looizuur, ook wel tannine genoemd, in het hout. Contact van eikenhout met beton of cement zal voor vertraging zorgen bij het uitharden. Wit eiken bevat thyllen in de vaten en is daardoor ook poreuzer dan rood eiken. Deze thyllen zorgen namelijk voor het verstoppen van houtvaten. Lijmen en buigen gaat vlot, net als het afwerken van het oppervlak. Wit eiken laat zich onder meer goed beitsen, roken en logen. Let er wel op dat Amerikaans wit eikenhout steeds langzaam moet drogen om scheuren en collaps zoveel mogelijk te voorkomen.

Duurzaamheid

Amerikaanse witte eik kan ingedeeld worden in de familie van de Fagaceae en bevindt zich in duurzaamheidsklasse 2-3. Het hout heeft gemiddeld genomen een volumieke massa van om en bij de 730 kg/m³ en is iets zwaarder dan Europees eiken. Het is een vrij harde houtsoort en kent slechts een lichte tot middelmatige werking. De draad is meestal recht en de nerf gaat van matig grof tot grof.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: verlijmde raamkepers

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Europees eiken
   02. Sipo
   03. Kastanje

Download hier de technische fiche van Amerikaanse witte eik.