Save the future

Klimaatsverandering, het opwarmen van de aarde, mislukte oogsten, overstromingen, orkanen, bosbranden…

Op het nieuws, verhalen over een grimme toekomst die op ons wacht. In ons hoofd schetsen wij een beeld, een beeld van de wereld waarin onze kleinkinderen leven. Het groene gras heeft plaats gemaakt voor zand en woestijnen, de zee is met ons ten strijde getrokken, heeft ons overwonnen en  heeft grote stukken land van ons afgenomen.

En het is waar, als dingen niet veranderen, we verder gaan op de vroeger ingeslagen weg, het ziet er niet goed uit.

We voelen ons angstig en neerslachtig, verslagenheid en fatalisme hebben zich van ons meester gemaakt. Verstijfd van de angst, treden wij ons noodlot tegemoet. We…..

STOP

Ja het klopt, als we niet veranderen is de toekomst die op ons wacht niet rooskleurig. Zijn we terecht bang voor wat zou kunnen komen?  Uiteraard. Maar dit is een strijd die nog niet verloren is!!!  Wat we nu nodig hebben is HOOP, en dat is waar wij als Denderwood voor willen staan:

HOOP

Hoop leidt tot actie en ontwikkeling.  Als soort zijn wij ontstaan door miljoenen jaren evolutie.  Het is  niet de eerste keer dat wij voor een uitdaging staan, maar bij elke uitdaging zijn wij geëvolueerd en hebben ons aangepast aan nieuwe, uitdagende, moeilijke omstandigheden.

En nu staan we weer aan een afgrond, starend in de leegte.  Maar net zoals vroeger zullen wij ook hier weer schitteren.  Opnieuw zullen wij ons aanpassen, niet door onze manier van leven te vernietigen, niet door onze industrie in de vernieling te rijden.   Wij en onze samenleving, zullen ons aanpassen, evolueren en veranderen.

Verandering is nooit gemakkelijk, de weg naar de overwinning ligt bezaait met obstakels.

Maar we kunnen, moeten en zullen evolueren.  Elke sector moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen, wij, als in van de grootste hardhout importeurs van België, zullen ook die van ons nemen.

Voor onze sector is de EUTR ( European timber regulation, 2013 ) een belangrijk keerpunt geweest.  Deze regelgeving zorgt ervoor dat illegaal geoogste hout producten de Europese markt niet meer kunnen betreden.

Onze certificaten

Maar er kan nog meer gedaan worden.  Bij Denderwood hebben wij een hele reeks certificaten ( FSC®, PEFC, MTCC, VLO, OLB, TFT, MYTLAS, V-Legal en TLTV ) en dit voor een brede waaier houtsoorten.  Werken met en het verkrijgen van deze certificaten is niet gemakkelijk.  Veel regels en wetgeving, complex papierwerk, dubbel checken van de hele productie keten…

Het is een harde en moeilijke weg, maar hij leidt naar de toekomst en wij zijn trots om hierin voorop te gaan.