Merbau

Merbau

Intsia bijuga (Colebr.) Kuntze, Intsia palembanica Miq. (= Intsia bakeri), Intsia spp..

Merbau hout is tropisch hardhout dat voornamelijk in Zuidoost-Azië en Oceanië groeit. Deze houtsoort bevindt zich in duurzaamheidsklasse 1-2. Qua prijs is het wel iets duurder dan meranti, maar het is wel duurzamer en gaat dan ook langer mee. Dat verklaart ook meteen de populariteit van het hout. Merbau kan namelijk gebruikt worden in zeer veel toepassingen, zoals bijvoorbeeld terrasplanken, parket, kozijnen en nog veel meer. En dat zowel binnen als buiten.

Het staat eveneens bekend als ‘duivels hout’ en daar zijn 2 oorzaken voor: de rode kleur en het feit dat het merbau kan gaan bloeden na contact met water. Dat ‘bloeden’ ontstaat doordat de inhoudsstoffen van merbau oplossen of uitlogen wanneer ze in contact komen met vocht. Dit fenomeen verdwijnt na verloop van tijd en kan tegengegaan of behandeld worden door het aanbrengen van een isolerende laag.

Duurzaamheidsklasse: 1-2
 
Afkomst: Zuidoost-Azië, Nieuw- Guinea, de eilanden van de Zuidwest-Pacific, aangeplant in Madagaskar.
 
Kleur: Roodbruin
 
Drogen: Zeer langzaam

Bewerkbaarheid

Je kan merbau matig moeilijk bewerken. Zo kan er tijdens het zagen van merbau gom aan je zaagtanden komen te zitten en bij het schaven kunnen er vezels verschijnen op het radiale vlak. Het wordt dan ook aangeraden om voor te boren bij het spijkeren en schroeven om splijten te voorkomen. Lijmen gaat echter wel goed. Merbau hout kan ook geschilderd worden, maar bij glad werk is een poriënvuller noodzakelijk. Ook sealing kan zeker geen kwaad als je verf gebruikt die voornamelijk uit water bestaat. Anders kunnen er verkleuringen ontstaan in de afwerkingslaag en kan je hout gaan uitlogen.

Duurzaamheid

Merbau kan je indelen in de familie van de Leguminosae. Het heeft een volumieke massa van (500) 730-800-830(-1000) kg/m³ bij 12% vochtgehalte. De draad is vrij recht tot kruisdradig maar kan soms onregelmatig zijn. De nerf is dan weer matig grof. Merbau is door zijn natuurlijke weerstand en hoge hardheid een houtsoort die vaak gekozen wordt als parket. De uitstekende stabiliteit zorgt er ook voor dat het kan gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming.

Verkrijgbaar met PEFC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: 3D-wandpanelen, plinten, parket, gevelbekleding, verlijmde panelen, terrasplanken.

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Afzelia
   02. Wengé
   03. Dark red meranti

Download hier de technische fiche van merbau.