Mengkulang-palapi

Mengkulang-palapi

Heritiera simplicifolia (Mast.) Kosterm. (= Tarrietia simplicifolia), Heritiera javanica (Blume) Kosterm., Heritiera sumatrana (Miq.) Kosterm., Heritiera spp..

Mengkulang is een tropisch hardhout dat geproduceerd wordt in Zuidoost-Azië, voornamelijk in Maleisië. Palapi hout heeft zo goed als dezelfde eigenschappen, maar wordt in Indonesië geproduceerd en is iets duurzamer. Wij opteren er dan ook voor om palapi hout aan te bieden. Deze houtsoorten worden veelal gebruikt als alternatief voor rode meranti en niangon. Het hout zelf is naar de zachte kant en wordt meestal gebruikt voor binnenwerk. Vers gezaagd kan het een onaangename geur verspreiden.

Duurzaamheidsklasse: 4
 
Afkomst: Zuidoost-Azië
 
Kleur: Rozebruin-roodbruin
 
Drogen: Matig snel

Bewerkbaarheid

Voorboren wordt aangeraden wanneer je wilt gaan spijkeren en schroeven. Palapi bevat ook kiezel waardoor gereedschappen machinaal snel kunnen afstompen. Het zou echter wel goed te lijmen en te buigen zijn.

Duurzaamheid

Mengkulang behoort tot de familie van de Malvaceae en bevindt zich in duurzaamheidsklasse 4. Het heeft een volumieke massa van (520-)700(-950) kg/m³ bij 12% vochtgehalte. De draad is meestal recht tot kruisdraad, maar kan ook wat onregelmatig zijn. De nerf is grof tot matig grof. Het is niet bruikbaar in een mariene omgeving.

Verkrijgbaar met PEFC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: gevelbekleding, planchetten, deurlijsten en gezaagd hout.

Vergelijkbare houtsoorten:

  01. Meranti
  02. Niangon
  03. Afrikaanse mahonie

Download hier de technische fiche van mengkulang-palapi.