Gombe

Gombé – Bondu

Didelotia africana Baill., Didelotia brevipaniculata J. Léonard, Didelotia idae Oldeman & al., Didelotia letouzeyi Pellegr., Didelotia p.p.

Gombé is een vrij onbekende Afrikaanse tropische hardhoutsoort, die zijn oorsprong kent in West-Afrika. Het wordt soms ook verkocht onder de handelsnaam ‘bondu’. Het bevindt zich in duurzaamheidsklasse 4 en heeft een oranje-gele kleur. De structuur van gombé lijkt enigszins op die van meranti. Het kan vers gezaagd een geur afgeven. Dankzij zijn donkere streeptekening is het hout goed bruikbaar voor decoratieve toepassingen, maar doordat het nog zo onbekend is, wordt gombé momenteel enkel gebruikt voor raamproductie. Natuurlijk zal gombé in de toekomst nog verder ontdekt worden en zal het waarschijnlijk ook nog voor andere doeleinden gebruikt worden.

Duurzaamheidsklasse: 4
 
Afkomst: West-Afrika
 
Kleur: Oranje/geelbruin
 
Drogen: Gemakkelijk maar traag droogproces aan te raden

Bewerkbaarheid

Gombé is een gemakkelijk te bewerken houtsoort en het houdt zijn vorm ook erg goed. Net als bij meranti, dien je wel rekening te houden met de structuur van het hout. Je snijmateriaal zal na verloop van tijd immers afstompen. Spijkeren en schroeven gaat goed, net als lijmen en afwerken aan het oppervlak.

Duurzaamheid

Gombé hardhout bevindt zich in duurzaamheidsklasse 4. Dat wil zeggen dat het maar beperkt duurzaam is. Dat is ook de reden dat het momenteel enkel in raamproductie beschikbaar is. Gombé behoort tot de familie van de Fabaceae/Caesalpinioideae. Het heeft een volumieke massa van 625 kg/m³ bij 12% vochtgehalte. Het hout is ruw lichtroodbruin met groenachtige aderen, maar kleurt na het schaven oranje-geel. Gombé heeft een kruisdraad-structuur en heeft een matig grove tot grove nerf. Het droogt wel gemakkelijk, met een laag risico op scheuren en vervormen.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Neen.

Toepassingen bij Denderwood: verlijmde raamkepers

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Meranti
   02. Mengkulang
   03. Keruing

Download hier de technische fiche van gombé.