Massaranduba

Massaranduba

Manilkara bidentata (A. DC.) A. Chev. (=Manilkara amazonica), Manilkara huberi (Ducke) Standl., Manilkara spp. (=Mimusops).

Massaranduba is een Zuid-Amerikaans tropisch hardhout dat zich in duurzaamheidsklasse 1 bevindt. Het hout wordt in de volksmond soms ook wel eens paardenvleeshout genoemd. Dat dankt het vooral aan zijn kleur. Qua eigenschappen kan je massaranduba hout het best vergelijken met azobé en bankirai maar het is doorgaans wel harder en dus een steviger alternatief. De hardheid van massaranduba hout zorgt ervoor dat het veel gebruikt wordt bij de aanleg van terrassen en andere stevige constructies. Een nadeel van massaranduba is wel dat het net door die hardheid makkelijker gaat scheuren dan pakweg ipé, padoek of afrormosia. Dit nadeel zie je ook terug in de prijs van massaranduba hout en planken. Deze zal namelijk goedkoper zijn dan andere houtsoorten uit duurzaamheidsklasse 1 of 2.

Duurzaamheidsklasse: 1
 
Afkomst: Zuid-Amerika
 
Kleur: Donkerrood tot roodbruin
 
Drogen: Zeer langzaam, sterke neiging op scheuren en vervormen.

Bewerkbaarheid

Ondanks zijn hoge volumieke massa is massaranduba toch vrij goed te bewerken. Zo kan het goed gebogen worden en vlot geschaafd en afgewerkt worden aan het oppervlak. Lijmen gaat iets minder vlot. Voorboren is wel noodzakelijk om op een normale manier te spijkers of schroeven in massaranduba hout te plaatsen.

Duurzaamheid

Massaranduba behoort tot de familie van de Sapotaceae en heeft een zeer hoge volumieke massa. Deze bedraagt gemiddeld maar liefst 1050 kg/m³. Door die hoge volumieke massa is kan massaranduba gezien worden als een heel zware en harde houtsoort. Hierdoor is het wel enorm duurzaam en wordt het ingedeeld in duurzaamheidsklasse 1. Een nadeel hiervan is dat het zeer langzaam droogt en gemakkelijk scheurt. De draad is meestal recht maar kan ook golvend of iets kruisdradig zijn. De nerf is eerder fijn.

 

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Azobé
   02. Bankirai
   03. Garapa

Download hier de technische fiche van massaranduba.