Mahonie swietenia

Mahonie swietenia

01. Swietenia macrophylla King.
02. Swietenia humilis Zucc..
03. Swietenia mahagoni (L.) Jacq..

Mahonie swietenia is een van de vele varianten van mahoniehout die er bestaan. Swietenia staat ook wel bekend als Amerikaans mahonie en is zoals de benaming reeds doet vermoeden, afkomstig van het Amerikaans continent. Dit tropisch hardhout wordt geproduceerd in de regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika. De swietenia varianten leveren dan ook het zeer gewilde echte mahoniehout, maar men mag dit hout enkel commercieel gebruiken mits de juiste vergunningen. Mahonie swietenia is een heel sterke houtsoort en houdt hier enkele uitstekende eigenschappen op na. Zo is het gemakkelijk te bewerken en af te werken en heeft het, afhankelijk van zijn afkomst, een prachtige zalmroze tot lichtbruine kleur. De duurzaamheid ervan wordt dan ook onderstreept door zijn indeling in duurzaamheidsklasse

2. De prijzen van ons mahonie swietenia hout zijn op aanvraag verkrijgbaar.

Duurzaamheidsklasse: 2
 
Afkomst: Centraal- en Zuid-Amerika, aangeplant in Afrika & Azië
 
Kleur: Zalmkleurig tot roodbruin
 
Drogen: Matig snel, nauwelijks risico op scheuren en vervormen.

Bewerkbaarheid

Mahonie swietenia is een sterke houtsoort maar laat zich wel goed bewerken en afwerken. Bij het schaven wordt wel scherp snijgereedschap aanbevolen. Spijkeren en schroeven gaat matig en kan, vooral in vochtige omstandigheden, verkleuren in contact met ijzer of koper. Lijmen gaat echter wel goed.

Duurzaamheid

Mahonie Swietenia behoort tot de familie van de Meliaceae en bevindt zich zoals hierboven aangegeven in duurzaamheidsklasse 2. Bij 12% vochtgehalte zit de volumieke massa op 1540 kg/m³. Meestal heeft deze houtsoort een rechte draad, maar die kan ook kruisdradig zijn. Dit heeft als gevolg dat er veel variatie zit in de houttekeningen.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Nee

Toepassingen bij Denderwood: gelijmde raamkepers en massief parket.

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Sipo
   02. Khaya
   03. Sapeli

Download hier de technische fiche van mahonie swietenia.