Jatoba

Jatoba

Hymenaea courbaril L. (= Hymenaea stilbocarpa), Hymenaea spp..

Jatoba is een Zuid-Amerikaanse tropische hardhoutsoort die zich in duurzaamheidsklasse 2 bevindt. Je herkent jatoba hout aan zijn mooie oranjerode tot roodbruine kleur en vlamtekening met donkere strepen. Het staat bekend als een zeer harde houtsoort die weinig werking vertoont. Dat zorgt er niet alleen voor dat jatoba hout perfect buiten kan gebruikt worden maar maakt het ook binnenshuis populair. Zo zal je het veelal terugvinden op plaatsen waar het intensief gebruikt wordt. Denk daarbij aan jatoba parket, jatoba terrasplanken of gewoon als fineer.

Duurzaamheidsklasse: 2
 
Afkomst: Zuid-Amerika
 
Kleur: Oranjerood tot roodbruin

Bewerkbaarheid

Jatoba is een houtsoort die je ondanks zijn hoge volumieke massa toch vrij gemakkelijk bewerkt en het kan mooi glad afgewerkt worden. Het laat zich ook goed buigen en lijmen maar het lijmen is wel af te raden bij geveltimmerwerken. Het oppervlak kan mooi afgewerkt worden met een oplosmiddelhoudend systeem. Wanneer het systeem op watergedragen wordt, is een sealer wel gewenst. Wat echter wel noodzakelijk blijft, is het voorboren bij tijdens spijkeren en schroeven.

Duurzaamheid

Jatoba behoort net als vele andere houtsoorten tot de familie van de Leguminosae. Wat jatoba echter onderscheidt van de vele anderen, is zijn hoge volumieke massa van maar liefst 900 kg/m³. Dat zorgt er dan ook voor dat deze houtsoort weinig werking kent en heel hard is. Jatoba heeft meestal een rechte draad maar kan soms onregelmatig of een lichte kruisdraad hebben. De nerf is fijn tot matig grof. Let er wel op bij het drogen van jatoba hout dat jatoba met donkere strepen meer zou vervormen dan egaal gekleurd hout.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken, gevel- en wandbekleding, parket, plinten, gezaagd tropisch hout

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Bankirai
   02. Kempas
   03. Mahonie swietenia

Download hier de technische fiche van jatoba.