Ipé

Handroanthus guayacan (Seem.) S.O. Grose (= Tabebuia guayacan), Handroanthus heptaphyllus (Vell.) Mattos, (= Tabebuia ipé), Handroanthus serratifolius (Vahl)S.O.Grose (= Tabebuia Serratifolia, Tecoma ipé), Tabebuia cassinoides (Lam.) DC..

Wanneer we het hebben over de meest duurzame houtsoort ter wereld dan zijn alle blikken gericht op ipé hout. Dat is de commerciële benaming voor de botanische soort Tabebuia spp.. Dit tropisch hardhout is afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse bossen en het bevindt zich als meest duurzame houtsoort ter wereld natuurlijk in duurzaamheidsklasse 1. Het dankt zijn hoge aanzien vooral aan zijn uitstekende eigenschappen. Zo vertoont ipé geen werking en is het door zijn stabiliteit en hoge levensduur het ideale hardhout om te gebruiken bij de aanleg van je terras. Het is eveneens ook goed bestand tegen de inwerking van water en chemische stoffen en kan dus ook gebruikt worden als terrasplank voor rond het zwembad of voor allerlei andere houttoepassingen, binnen én buiten. Het multifunctionele gebruik en de exclusieve eigenschappen maken van ipé hout een goed alternatief voor pakweg padoek of teak.

De kleur van ipé hout verschilt soms wel eens. Zo kan het van donkerbruin met lichte, groene streepjes tot licht roodbruin kleuren. Deze groene streepjes zijn eigenlijk inhoudsstoffen en zullen niks afdoen van het uiterlijk van je hout. Ze verschijnen soms in de lengte van het hout, maar zorgen wel voor een prachtige en unieke uitstraling. Het spreekt natuurlijk voor zich dat de prijs van ipé hout zich, door zijn eigenschappen en duurzaamheid, in de hogere segmenten van de houtmarkt bevindt. Indien je graag ipé zou willen kopen, kan je dat steeds aanvragen bij een van onze verkopers.

Duurzaamheidsklasse: 1
 
Afkomst: Zuid-Amerika
 
Kleur: Donkerbruin met groene tint
 
Drogen: Vrij langzaam

Bewerkbaarheid

Ipé mag dan wel een duurzame houtsoort zijn maar dat heeft ook zijn nadelen. Zo is het door zijn hogere volumieke massa moeilijker om te bewerken en zal het snijgereedschappen snel afstompen. Zo wordt het aanbevolen om je ipé hout steeds voor te boren en kleine schaafhoeken te hanteren wanneer er kruisdraad optreedt. Lijmen verloopt door de volumieke massa moeilijk. Glad afwerken, buigen en het afwerken van het oppervlak gaat wel vrij vlot. Zorg er tijdens het bewerken wel voor dat er een goede afzuiging aanwezig is. Er is namelijk lapachol aanwezig en dat kan tot ernstige huidirritaties en zelf eczeem lijden.

Duurzaamheid

Ipé behoort de familie van Bignoniaceae en bevindt zich zoals eerder reeds aangegeven werd in duurzaamheidsklasse 1. Het hout werkt nauwelijks tot niet en kan dan ook als stabiel beschouwd worden. Dat dankt het vooral aan zijn hoge volumieke massa van maar liefst 1050 kg/m³ bij een vochtgehalte van 12%. Je kan dus wel zeggen dat ipe een zware maar zeer stabiele houtsoort is. Verder heeft het altijd een fijne nerf terwijl de draad veelal recht is. Al kan deze soms ook onregelmatig zijn of een kruisdraad geven.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken, massief parket, gezaagd tropisch hardhout

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Teak
   02. Padouk
   03. Cumaru

Download hier de technische fiche van ipé.