Faveira amargosa

Faveira amargosa

01. Vatairea paraensis Ducke, Vatairea guianensis Aubl., Vatairea lundelli (Standl.) Record.

02. Vataireareopsis araroba (Aguiar) Ducke, Vataireopsis speciosa Ducke, Vataireopsis iglesiasii Ducke.

De Zuid-Amerikaanse houtsoort fava amargosa, die soms ook wel faveira amargosa of angelim amargoso genoemd wordt, bevindt zich duurzaamheidsklasse 3. Daardoor is het vrij duurzaam. Je herkent fava amargosa aan zijn mooie oranje tot donkerbruine kleur en speciale structuur. Deze structuur ontstaat doordat er veel parenchym aanwezig is rond de vaten en hierdoor vormen zich fijne opvallende strepen in de tekening. Fava amargosa is ook wel te herkennen aan zijn kruidige smaak.

Duurzaamheidsklasse: 3
 
Afkomst: Zuid-Amerika
 
Kleur: Geel- tot donkerbruin
 
Drogen: Matig snel

Bewerkbaarheid

Afhankelijk van zijn volumieke massa is fava amargosa machinaal gemakkelijk te bewerken, met een licht afstompende werking. Zo laat het zich ook vrij goed spijkeren en schroeven maar wanneer de volumieke massa toeneemt, is voorboren wel noodzakelijk. Fava amargosa laat zich ook makkelijk draaien maar het oppervlak zal wel ruw blijven aanvoelen. Het afwerken van het oppervlak en het lijmen gaat wel goed. Zorg er wel voor dat er steeds een goede afzuiging aanwezig is. Fava amargosa bevat namelijk houtstoffen die een allergische reactie kunnen geven aan ogen, neus en longen.

Duurzaamheid

Fava amargosa hout behoort tot de familie van de Leguminosae en is in vele varianten beschikbaar. Door deze vele variaties zit er wel een groot verschil in de volumieke massa’s. Zo heeft de Vatairea paraensis Ducke een volumieke massa tussen 680kg en 930 kg/m³ terwijl de volumieke massa van de Vataireareopsis araroba zich tussen de 540-660 kg/m³ bevindt. Daardoor heerst er wat twijfel over waar fava kan ingedeeld worden, maar doorgaans bevindt het zich in duurzaamheidsklasse 3. Deze tropisch hardhoutsoort heeft een typerende grove nerf. De draad is net zoals de volumieke massa heel afwijkend en kan zowel recht als onregelmatig zijn of een lichte of een sterke kruisdraad hebben.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Nee

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Keruing
   02. Sipo
   03. Kosipo

Download hier de technische fiche van fava amargosa.