Teak

Teak

Tectona grandis L.f..

Teak is een tropische hardhoutsoort die afkomstig is uit Zuidoost-Azië en zich in duurzaamheidsklasse 1 bevindt. Het staat bekend om zijn uitstekende eigenschappen en prachtige kleur en is dan ook een enorm populaire houtsoort. Zo kan het gebruikt worden in enorm veel toepassingen, denk daarbij onder meer aan tuinmeubelen bijvoorbeeld tuinbanken en tuintafels, parket, gevelbekleding of terrasplanken. Zijn populariteit en de schaarste zorgen er wel voor dat authentiek teakhout vrij prijzig is. Het is een schaars goed doordat kwaliteitsvolle teak voortkomt uit een boom die 70 tot 90 jaar oud is en dus niet zomaar snel even wordt aangeplant. Plantage teak is daarbij een goedkoper alternatief en je teak hout zal dan ook meestal afkomstig zijn uit een plantage.

Duurzaamheidsklasse: 1

Afkomst: Zuidoost-Azië, aangeplant in Afrika en Zuid-Amerika

Kleur: Lichtbruin tot goudbruin

Drogen: Langzaam met grote variaties in droogtijd

Bewerkbaarheid

Teak is heel goed bewerkbaar. Het laat zich immers goed schaven en zagen. Wel wordt het  aanbevolen om hardmetalen gereedschap te gebruiken en om voor te boren. Hou rekening met het ontstaan van houtstof en zorg voor een goede afzuiging. Teak laat zich ook goed lijmen maar je ontvet best het oppervlak wanneer je het oppervlak wil afwerken. Indien er geen oppervlakafwerking zou plaatsvinden, mag teak niet ontvet worden. Anders gaat het sneller slijten.

Duurzaamheid

Teak behoort tot de familie van de Verbenaceae en heeft een volumieke massa van 675 (630-750) kg/m³ bij 12% vochtgehalte.

De draad van teak hout is veelal recht maar kan soms ook golvend en warrig zijn. De nerf is matig grof tot grof.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken, parket, gevelbekleding, massief verlijmde panelen, 3D-wandpanelen

Vergelijkbare houtsoorten:

  01. Ipe
  02. Padouk
  03. Iroko

Download hier de technische fiche van teak.