Rubberwood

Rubberwood

Hevea brasiliensis (Willd. ex A. Juss.) Müll. Arg..

Rubberwood is een houtsoort die afkomstig is van de rubberboom en staat ook bekend als hevea brasiliensis. Deze boom is enorm ecologisch doordat hij voor meerdere doeleinden gebruikt wordt. De rubberboom wordt eerst gebruikt voor zijn productie van natuurlatex en nadien gebruikt men de boom voor zijn hout. Het recupereren van het hout van afgetapte bomen en het aanplanten van nieuwe jonge bomen, garanderen een duurzaam bosbeheer. Hierdoor blijft ook de prijs relatief stabiel in vergelijking met andere houtsoorten. Ondanks deze voordelen heeft rubberwood natuurlijk ook zijn nadelen. Het bevindt zich namelijk in duurzaamheidsklasse 5 en is dus niet echt duurzaam. Rubberwood wordt dan ook enkel als binnentoepassing gebruikt, zoals bijvoorbeeld in trappen, werkbladen, wandpanelen en parket. Maar het geeft wel veel warmte aan je interieur met zijn prachtige witgele-crème kleur. Bovendien is het gemakkelijk te bewerken en heel stabiel.

Duurzaamheidsklasse: 5
 
Afkomst: Zuid-Oost Azië
 
Kleur: Witgeel tot crème-kleurig
 
Drogen: Snel

Bewerkbaarheid

Rubberwood of hevea is zeer goed te bewerken. Je dient echter wel rekening te houden met resterende latexoverschotten en dient je zaag-en snijgereedschap steeds goed proper te maken. Het laat zich goed spijkeren, schroeven en lijmen. Ook de afwerking aan het oppervlak brengt geen noemenswaardige problemen met zich mee.

Duurzaamheid

Rubberwood bevindt zich in duurzaamheidsklasse 5 en is dus eigenlijk niet echt duurzaam. Het heeft een volumieke massa van 620 kg/m³ bij 12% vochtgehalte maar droogt wel snel. Het is voorzien van een matige grove maar toch gelijkmatige nerf. De draad kan dan weer een lichte kruisdraad zijn, maar is veelal recht. Opletten met schimmels: het hout is erg gevoelig voor verblauwing.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Nee

Toepassingen bij Denderwood: verlijmde panelen, 3D-wandpanelen

Vergelijkbare houtsoorten:

  01. Berkenhout
  02. Vurenhout
  03. Meranti

Download hier de technische fiche van rubberwood.