Keruing

Keruing

Dipterocarpus spp.

Keruing hardhout is afkomstig uit Zuid-Oost Azië en bevindt zich in duurzaamheidsklasse 3. Het hout heeft een bruinachtige kleur en lijkt op bankirai. Qua kwaliteit heeft het echter andere eigenschappen. Het is minder kwalitatief en en wordt afgeraden voor toepassingen in de grond. Keruing hout is wel bruikbaar voor je terras, omheining of schutting. Het grote voordeel van Keruing, is dat het een vrij goedkoop hardhout is.

Duurzaamheidsklasse: 3
 
Afkomst: Zuidoost-Azië
 
Kleur: Grijs/roodbruin, bruin
 
Drogen: Zeer langzaam

Bewerkbaarheid

Wanneer je Keruing verwerkt, komt er een harsachtige geur vrij. Het hars- en kiezelgehalte kunnen de bewerking vermoeilijken. Het kan soms ook op de kopse kant gommen uitscheiden, wat problemen kan opleveren.

Als je Keruing droogt, moet dit zeer langzaam gebeuren. Het scheidt namelijk veel harsen uit en het krimpt enorm tijdens het droogproces. Dosse planken kunnen daardoor snel kromtrekken. Wanneer het echter voldoende gedroogd is, blijft het wel stabiel.

Duurzaamheid

Keruing behoort net als bangkirai tot de familie van de Dipterocarpaceae en kan dus sterk verschillen qua eigenschappen. De volumieke massa is vastgelegd op 740-870 (580-1020) kg/m³ bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1050 kg/m³. Keruing heeft een recht draadverloop en een matig grove tot grove nerf.

Verschil tussen bankirai en keruing

Bangkirai en keruing mogen dan van uiterlijk heel hard op elkaar lijken, qua kwaliteit is er toch een duidelijk verschil merkbaar. Bangkirai is duurzamer en ondervindt veel minder werking, zowel bij krimp als uitzetting. Keruing kan ook gaan ‘bloeden’, splinteren en soms beschimmelen. Boren zal gemakkelijk verlopen. Het verschil merk je in de kleur: keruing heeft een donkerdere kleur dan bangkirai. Geef ons gerust een seintje indien je zou twijfelen.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken, parket

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Danta
   02. Tiama
   03. Movingui

Download hier de technische fiche van keruing.