Kempas

Kempas

Koompassia malaccensis Benth. (Kempas), Koompassia excelsa (Becc.) Taub. (Tualang).

Kempas hout is een tropische hardhoutsoort die afkomstig is uit Zuidoost-Azië, meer bepaald vanuit de Filipijnen, Indonesië, Maleisië en Thaïland. Kempas kan je herkennen aan zijn donkerrood-bruine kleur. De eigenschappen van dit hardhout worden vaak vergeleken met die van bankirai, mede doordat het zich ook in duurzaamheidsklasse 2 bevindt. Doordat kempas een heel stabiele houtsoort is, is het wel moeilijk te bewerken. Een aandachtspuntje: er kunnen zwarte verkleuring ontstaan wanneer vochtig kempas hout in contact komt met ijzer.

Duurzaamheidsklasse: 2
 
Afkomst: Maleisië, Indonesië, Filijpijnen, Thailand
 
Kleur: Donkerrood tot donkerbruin
 
Drogen: Langzaam en voorzichtig

Bewerkbaarheid

Kempas is matig tot moeilijk te bewerken. Het kan echter wel glad geschaafd worden, maar dat hangt af van welke kruisdraad er aanwezig is. Het oppervlak kan wel afgewerkt worden, maar een poriënvuller lijkt noodzakelijk bij glad werk. Ook om te spijkeren en schroeven in kempas hout, is voorboren noodzakelijk.

Duurzaamheid

Kempas behoort tot de familie van de Leguminosae en is van nature een vrij stabiele houtsoort. Het heeft een volumieke massa van (670-)860(1290) kg/m³ bij 12% vochtgehalte.

Het hout heeft een kruisdraad, maar die kan ook golvend zijn. De nerf is grof maar gelijkmatig.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken, parket, palen, onderleggers, ruw hout

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Bankirai
   02. Kapur
   03. Garapa

Download hier de technische fiche van kempas.