Kapur

Kapur

Dryobalanops aromatica GAERTN. F., D. fusca V. SL., D. lanceolata BURCK, D. oblongifolia DYER, D. oocarpa V. SL. ex K. HEYNE, D. spec. div.

Kapur is een hardhoutsoort die voornamelijk geproduceerd wordt in de bossen van Maleisië, Indonesië, Sabah en Sarawak. Het heeft een licht- tot donkerrood-bruine kleur en bevindt zich in duurzaamheidsklasse 2. Kapur is iets goedkoper dan bankirai omdat het minder duurzaam is, maar het is wel stabieler dan keruing en heeft harskarakter. Tijdens het bewerken heeft het hout een typische kamfergeur.

Duurzaamheidsklasse: 2
 
Afkomst: Maleisië, Indonesië, Sabah & Sarawak
 
Kleur: Roodbruin
 
Drogen: Vrij langzaam, neiging tot vervorming

Bewerkbaarheid

Kapur is matig goed te bewerken, maar sommige kapursoorten bevatten wel kiezel, wat een afstompende werking kan hebben. Het gebruik van hardmetalen gereedschap wordt dan ook aanbevolen. Ook voorboren wordt aanbevolen bij het spijkeren en schroeven van kapur. Je kan het hout ook goed afwerken aan het oppervlak, maar dient wel rekening te houden met de aanwezigheid van looizuren. Dat wil zeggen dat je best roestvrij materiaal gebruikt om je hardhout te bevestigen. Zo voorkom je zwarte vlekken in je kapur terrasplanken, gevelbekleding of schutting.

Duurzaamheid

Kapur behoort net als bankirai tot de familie van de Dipterocarpaceae en heeft een volumieke massa van 700 (600-800) kg/m³ bij 12% vochtgehalte, vers 1000-1200 kg/m³.

Het hout heeft meestal een rechte draad maar kan ook een kruisdraad hebben. De nerf is matig grof. Je behandelt je kapur best met hardhoutolie als je je kleur wilt behouden. Het kan ook handig zijn om je kapur hout te hergebruiken als je je terras vervangt. Zo gaat je hout langer mee, wat zeker niet slecht is voor het milieu.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Neen, wel PEFC-certificaat.

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken, terrastegels, ruw hout

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Bankirai
   02. Keruing
   03. Garapa

Download hier de technische fiche van kapur.