Gerutu

Gerutu

01. Parashorea malaanonan (Blanco) Merr., Parashorea macrophylla Wyatt Smith ex Ashton, Parashorea tomentella (Sym. Meijer)

02. Parashorea densiflora v. Slooten & Sym., Parashorea parvifolia Wyatt-Smith ex Ashton, Parashorea smythiesii Wyatt-Smith ex Ashton, Parashorea spp..

Gerutu hout is een tropisch hardhout dat afkomstig is uit Zuidoost-Azië, voornamelijk uit Maleisië en Indonesië. Een andere benaming die vaak gebruikt wordt, is white seraya. Het verschil zit echter in de kleur en dichtheid: terwijl white seraya eerder geel tot lichtbruin kleurt, zal gerutu iets donkerder en rosé-geelbruin kleuren. Gerutu is ook zwaarder dan white seraya.

Duurzaamheidsklasse: 3
 
Afkomst: Zuidoost-Azië
 
Kleur: Geelbruin
 
Drogen: Vrij langzaam

Bewerkbaarheid

Gerutu is met scherp gereedschap en de juiste snijhoek (20°) tijdens het schaven, glad af te werken. Hou wel rekening met het verschil in volumieke massa tijdens het bewerken. Op het kwartierse vlak kan inspringsel. Spijkeren en schroeven gaat, net als lijmen, goed. Wanneer je het oppervlak zou willen afwerken, is een poriënvuller aangeraden voordat je start met verven of vernissen.

Duurzaamheid

Zowel gerutu als white seraya behoren tot de familie van dipterocarpaceae. De exacte volumieke massa is afhankelijk van welke houtsoort het juist betreft, maar gerutu wordt alleszins aanzien als een zware houtsoort. Gerutu hout heeft bijna altijd een matig grove nerf en is kruisdradig. Het hout bevindt zich in duurzaamheidsklasse 3. Hou ook steeds in het achterhoofd dat gerutu door zijn hogere gewicht iets duurzamer is dan white seraya.

Verkrijgbaar met PEFC-certificaat: Ja.

Toepassingen bij Denderwood: stormplanken, verlijmde raamkepers

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Bankirai
   02. Dark red meranti
   03. White seraya

Download hier de technische fiche van gerutu.