Durian

Durian

Coelostegia spp. (6 soorten), Durio spp. (soortenrijk geslacht), Neesia spp..

Durian hout is een tropische hardhoutsoort die zijn oorsprong vindt in Zuidoost-Azië. Dit hardhout wordt aangeleverd door een groot aantal boomsoorten en kan daardoor nogal verschillen van kleur. Deze kan namelijk gaan van rozebruin tot oranjebruin. Vers gezaagd heeft durian hout een onaangename geur. Het hout zelf wordt door zijn beperkte duurzaamheid voornamelijk gebruikt voor licht binnenconstructiewerk. De durian boom wordt ook gebruikt voor de productie van de durian vrucht. Deze groene stekelige vrucht noemt men ook wel stinkfruit, door zijn penetrante geur, en smaakt naar licht fermenterende banaan.

Duurzaamheidsklasse: 4
 
Afkomst: Zuidoost-Azië
 
Kleur: Rozebruin tot oranebruin
 
Drogen: Snel en gemakkelijk

Bewerkbaarheid

Durian hout  is vrij goed te bewerken. Het kan gemakkelijk gezaagd en geschaafd worden. Na het schaven kunnen wel wollige plekken ontstaan. Ook spijkeren en schroeven verloopt zonder problemen.  Lijmen en het afwerken van het oppervlak verloopt ook vrij goed, al wordt het gebruik van een poriënvuller wel aangeraden bij glad werk.

Duurzaamheid

Durian behoort tot de familie van de Malvaceae en heeft een volumieke massa van 680 kg/m³ bij 12% vochtgehalte. Deze massa kan veel verschillen en is vooral afhankelijk van welke boomsoort je durian hout afkomstig is. Durian heeft altijd een kruisdraad en een grove nerf.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Nee

Toepassingen bij Denderwood: verlijmde raamkepers

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Mengkulang – Red palapi
   02. Limba blanca
   03. Red balau

Download hier de technische fiche van durian.