Wengé

Wengé

Millettia laurentii De Wild..

Wengé hout is een tropisch hardhoutsoort die afkomstig uit West- en Centraal-Afrika. Het is herkenbaar aan zijn donkerbruine kleur en wordt getekend door zijn lichtere strepen en/of vlamtekeningen. Wengé hout bevindt zich in duurzaamheidsklasse 2 en kan als duurzaam bestempeld worden. Het heeft daarmee een levensduur van 15 tot zelfs 25 jaar. Vers gezaagd zal wengé een lichte geelbruine kleur vertonen maar na blootstelling aan het licht, verkleurt het vrij snel tot donkerbruin. Wengé wordt wel best behandeld wanneer het in contact komt met water. Deze houtsoort is dan ook vooral populair als binnentoepassing zoals bijvoorbeeld parket, meubels of als fineer. 

Duurzaamheidsklasse: 2
 
Afkomst: Midden- en West-Afrika 
 
Kleur: Donkerbruin
 
Drogen: Langzaam, weinig vervorming

Bewerkbaarheid

Wengé hout is vrij goed te bewerken maar het hout splijt wel vrij snel en stompt de gereedschappen af tijdens het bewerken. Zorg ook voor een goede afzuiging want de het zaagsel en de houtstoffen die aanwezig zijn in het hout kunnen irritaties aan de maag en de huid veroorzaken. Ook de splinters die voortkomen uit wengé zijn moeilijk te verwijderen en zullen meteen ontsteken. Voorboren is noodzakelijk wanneer er gespijkerd of geschroefd moet worden. Wengé buigt ook erg slecht maar draait wel goed. Lijmen en oppervlakafwerking gaat ook stroef. Wij raden aan je hout te sealen bij een buitentoepassing om uitloging tegen te gaan. Een wasbehandeling zal ook een mooi resultaat geven. Olie wordt afgeraden.

Duurzaamheid

Wengé bevindt zich in duurzaamheidsklasse 2 en kan dus als vrij duurzaam beschouwd worden. Het zal een levenscyclus hebben tussen de 15 en 25 jaar. Wengé kan net als vele andere tropische hardhoutsoorten ingedeeld worden in de Leguminosae-familie. De draad van wengé hout is meestal recht, al kan kruisdraad voorkomen. Het heeft altijd een grove nerf. Het is ook een zeer stabiele houtsoort en heeft een volumieke massa van 875 kg/m³.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: neen

Toepassingen bij Denderwood: gezaagd tropisch hardhout, industrieel parket

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Bankirai.
   02. Basralocus
   03. Mahonie

Download hier de technische fiche van wengé.