Sipo

Sipo

Entandrophragma utile (Dawe & Sprague) Sprague.

Sipo hout is een Afrikaanse tropische hardhoutsoort die zich in duurzaamheidsklasse 2-3 bevindt. Het kan geclassificeerd worden als gemiddeld duurzaam. Sipo staat ook bekend onder de naam sipo mahonie en wordt vaak verhandeld met de sterk gelijkende soort sapeli. Het draagt dus wel de naam mahonie maar is wel consistenter dan Afrikaanse mahonie. Onder normale omstandigheden heeft sipo een prachtige bruinrode kleur, maar onder invloed van het licht verkleurt het tot goudbruin. Deze prachtige kleuren zorgen er  ook voor dat sipo vele toepassingen kent. Zo vind je sipo onder meer terug bij raamproductie, fineer, multiplex, trappen, interieurinrichtingen en timmerwerk van schepen.  Doordat het hout gemiddeld duurzaam is en een alternatief moet zijn voor mahonie en sterk op sapeli lijkt, is de prijs van sipo hout relatief goedkoop.

Duurzaamheidsklasse: 2-3
 
Afkomst: West- en Centraal Afrika
 
Kleur: Bruinrood
 
Drogen: Langzaam & voorzichtig

Bewerkbaarheid

Sipo is goed bewerkbaar bij een normaal draadverloop, zowel machinaal als handmatig. Tijdens het schaven handhaaf je best een snijhoek van 15° om er zeker van te zijn dat je je sipo hout volledig glad kan schaven. Spijkeren en schroeven gaat goed maar hou rekening met blauwgrijze verkleuringen wanneer het hout in contact komt met ijzer. Terwijl lijmen en het afwerken van het oppervlak vlot verloopt, gaat buigen echter slecht. Vergeet bij glad werk echter geen vulmiddel te gebruiken.

Duurzaamheid

Sipo is deel van de familie van de Meliaceae. Het bevindt zich zoals eerder vermeld in duurzaamheidsklasse 3 en heeft een volumieke massa van 640 kg/m³ bij 12% vochtgehalte. Het hout heeft meestal een regelmatige kruisdraad maar dat kan soms ook wel eens verschillen. Sipo heeft een matig grove nerf.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: Gezaagd tropisch hardhout, verlijmde raamkepers

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Sapeli
   02. Afrikaanse Mahonie
   03. Kosipo

Download hier de technische fiche van sipo.