Padoek

Padoek

Pterocarpus soyauxii Taub. en Pterocarpus osun Craib..

Padoek hout, ook wel padouk of padauk geschreven, is een Afrikaanse tropische hardhoutsoort met een magnifieke oranjebruine kleur. Deze houtsoort bevindt zich in duurzaamheidsklasse 1 en behoort daarmee de meest duurzame houtsoorten ter wereld. Padoek dankt zijn populariteit wel niet alleen aan zijn duurzaamheid maar het heeft ook zeer weinig werking. Padoek hout zal niet rotten of barsten na verloop van tijd. Bovendien verkleurt het na blootstelling aan natuurlijke omstandigheden tot  prachtig egaal zilvergrijs en behoudt het zijn mooie nerfstructuur na deze verkleuring. De padoek boom komt echter niet voor in bossen maar zal eerder alleenstaand terug te vinden zijn. Dat, in combinatie met zijn uitstekende eigenschappen en hoge duurzaamheid, zorgen ervoor dat de prijs van padoek hout toch beduidend hoger ligt dan andere houtsoorten.

Denderwood beschikt over een heel uitgebreid gamma aan padoek producten en kan deze producten aanbieden met FSC- en PEFC-certificaat. Vraag ernaar bij één van onze verkopers.

Duurzaamheidsklasse: 1
 
Afkomst: Tropisch West-Afrika
 
Kleur: Oranjebruin, nadonkerend zilvergrijs
 
Drogen: Langzaam met weinig kwaliteitverlies

Bewerkbaarheid

Padoek hout is met gereedschap zowel handmatig als machinaal heel goed bewerkbaar. Het kan tijdens het schaven op het radiale vlak wel inspringsels geven bij onregelmatig draadverloop. Padoek is uitstekend te draaien en kan al stomend makkelijk verwerkt worden tot fineer. Zorg ervoor dat er tijdens het bewerken van je padoek zeker een goede afzuiging aanwezig is en wees aandachtig voor splinters. De splinters en inhoudsstoffen van padoek kunnen immers ontstekingen en ademhalingsproblemen veroorzaken. Tijdens het spijkeren en schroeven raden we voorboren aan, het liefst met roestvast bevestigingsmateriaal om problemen na contact met water te voorkomen. Het lijmen zal moeilijker gaan door de vele inhoudsstoffen. Het oppervlak is goed te verven met oplosmiddelhoudende verf. Wanneer je watergedragen verf gebruikt, bestaat de kans op uitloging van inhoudsstoffen. Ontvetten kan soms noodzakelijk zijn als voorbewerken.

Duurzaamheid

Padoek behoort tot de familie van de Leguminosae en bevindt zich zoals hierboven aangeven in duurzaamheidsklasse 1. Het is een zeer duurzame tropische hardhoutsoort met een levenscyclus van minstens 25 jaar en meer en is dus zeer ecologisch. De volumieke massa van padoek is bij 12% vochtgehalte vastgelegd op 770 kg/m³. Het heeft meestal een rechte draad, maar deze kan soms ook een lichte kruisdraad geven. De nerf is matig grof tot grof.

Verkrijgbaar met FSC en PEFC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken, planchetten, stormplanken, verlijmde raamkepers, onderleggers, vliesgevels, parket, palen, massief verlijmde panelen

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Ipe
   02. Afzelia
   03. Mukulungu

Download hier de technische fiche van padoek.