Niové

Niové

Staudtia kamerunensis Warb., Staudtia kamerunsensis var. gabonensis (Warb.) Fouilloy, (= Staudtia stipitate, Staudtia gabonensis).

Het Afrikaanse niové hout is een ietwat onbekende tropische hardhoutsoort maar het is zeker een volwaardig alternatief voor de klassieke houtsoorten zoals bankirai of padouk. Niové heeft een prachtige oranje- tot roodbruine kleur en het is bovendien een heel harde houtsoort die weinig vervormt tijdens het droogproces. Daardoor wordt dit hardhout ingedeeld in duurzaamheidsklasse 2 en kan het als duurzaam beschouwd worden. Vers gekapt verspreidt niové een lichte pepergeur.

Duurzaamheidsklasse: 2
 
Afkomst: Afrika
 
Kleur: Oranjebruin
 
Drogen: Langzaam en voorzichtig

Bewerkbaarheid

Niové is over het algemeen goed bewerkbaar, maar je houdt best rekening met de volumieke massa. Deze volumieke massa ligt bij een vochtgehalte van 12% op 850 kg/m³ en bij 40% op 1050 kg/m³. Niové kan wel gaan logen of bloeden wanneer sommige inhoudsstoffen met water in contact komen dus hou hier zeker rekening mee wanneer je je oppervlak afwerkt. Voorboren is noodzakelijk wanneer je gaat spijkeren en schroeven. Er is geen kiezel aanwezig dus de kans op het afstompen van het gereedschap is al een pak kleiner. Lijmen gaat goed. Na het schaven kan er soms wit poeder achterblijven aan het oppervlak, maar dat verwijder je gemakkelijk met een vochtige doek.

Duurzaamheid

Niové is lid van de familie van de myristicaceae en bevindt zich in duurzaamheidsklasse 2. Het hout heeft een rechte draad, al kan er soms ook een lichte kruisdraad optreden. Het heeft een fijne nerf. Het droogproces verloopt langzaam en het hout zal weinig vervormen doordat de krimp zowel radiaal als tangentiaal vrij gelijk loopt. Kopse vlakken dicht je best af om scheuren te voorkomen.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken, onderleggers

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Bankirai
   02. Bossé
   03. Cumaru

Download hier de technische fiche van niové.