Moabi

Moabi

Baillonella toxisperma Pierre (= Mimusops djave).

Moabi hout is een tropisch hardhout dat afkomstig is uit de bossen van West-Afrika. Het bevindt zich in duurzaamheidsklasse 1 en is herkenbaar aan zijn bruinachtig roze tot bruinrode kleur. Moabi hout is na droging heel stabiel en trekt nauwelijks krom. Het heeft dan ook een heel gelijkmatige structuur en wordt vooral buitenshuis gebruikt zoals bijvoorbeeld bij de productie van ramen en deuren, carrosseriebouw, parket en timmerwerk. Moabi wordt in België enkel ingevoerd als FAS topkwaliteit (First and Second, vrij van gebreken zoals hart, spint en andere). Je kan moabi hout kopen bij Denderwood als verlijmde raamkepers en als gezaagd tropisch hout.

Duurzaamheidsklasse: 1
 
Afkomst: West-Afrika
 
Kleur: Roosbruin tot roodbruin
 
Drogen: Zeer langzaam

Bewerkbaarheid

Moabi kan zowel met de machine als handmatig goed bewerkt worden. Het kiezelgehalte in het hout zal het afstompen van het snijgereedschap bepalen. Probeer ervoor te zorgen dat de afzuiging tijdens de bewerking goed verloopt om geen irritatie te veroorzaken. Voorboren is noodzakelijk bij spijkeren en schroeven. Lijmen en buigen gaat dan weer vrij goed, net als de oppervlakafwerking. Zowel met een oplosmiddelhoudend systeem als met een watergedragen systeem.

Duurzaamheid

Moabi bevindt zich in duurzaamheidsklasse 1 en is enorm duurzaam. Deze duurzaamheid zorgt ervoor dat het hout minstens 25 jaar meegaat. Het valt onder de familie van de sapotaceae. Het heeft een volumieke massa van 820 kg/m³ en droogt langzaam. Hierdoor is moabi heel stabiel en is het vooral populair bij buitentoepassingen. Moabi hout heeft een matig grove tot fijne nerf en heeft meestal een rechte draad die ook wel eens golvend of warrig kan zijn. Moabi mag eveneens met een KOMO®-productcertificaat vervaardigd worden.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Neen.

Toepassingen bij Denderwood:

gezaagd tropisch hardhout, verlijmde raamkepers

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Padouk
   02. Jarrah
   03. Walaba

Download hier de technische fiche van moabi