Limba blanca

Limba hout – Limba blanca

Terminalia superba Engl. & Diels.

Limba hout is een Afrikaans tropisch hardhout dat je terug vindt van Sierra Leone tot in Angola. Het speciale aan limba is dat het zeer gevarieerd is van kleur. Zo kan je limba hout van lichtgeel tot donkerbruin kleuren. Bij Denderwood vind je voornamelijk de lichtgele tot witbruine variant terug. Limba bevindt zich in duurzaamheidsklasse 4. Limba wordt vaak toegepast in meubelen, binnenbetimmeringen. Donkere limba geeft zelf mooie getekende fineren. Limba hout is ook populair bij gitaarbouwers en wordt vaak black/white korina genoemd.

Duurzaamheidsklasse: 4
 
Afkomst: Tropisch West-Afrika
 
Kleur: Lichtgeel tot oranjebruin
 
Drogen: Snel maar voorzichtig

Bewerkbaarheid

Limba is heel goed te bewerken, zowel met de hand als machinaal. Het kan ook vlot tot fineer worden verwerkt. Het is ook gemakkelijk te spijkeren en schroeven maar hou rekening met splijtingsgevaar. Lijmen en het afwerken van het oppervlak gaat ook vlot. Let er wel dat er bij glad werk vulmiddel noodzakelijk is. Bij limba hout dat niet rechtdradig is, kunnen de vezels opstaan tijdens het schaven en vlakken. Zorg voor een goede afzuiging tijdens het bewerken want de aanwezige houtstof kan problemen op de luchtwegen veroorzaken.

Duurzaamheid

Limba hout behoort tot de familie van de Combretaceae en is van nature een lichte houtsoort. Het heeft een volumieke massa van 560 (700-1150) kg/m³ bij 12% vochtgehalte. Deze houtsoort droogt snel maar gebruik zeker stapellatten om verkleuringen te voorkomen. De kans op oppervlaktescheuren tijdens het drogen bestaat. Limba heeft een rechte tot zwak golvende draad, met een grove nerf.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Nee

Toepassingen bij Denderwood: verlijmde raamkepers

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Durian
   02. Amerikaans wit eiken
   03. Red balau

Download hier de technische fiche van limba hout.