Bossé

Bossé

1. Guarea cedrata (A. Chev.) pellegr., Guarea laurentii De Wild.

2. Guarea thompsonii Sprague Sprague & Hutch.

Bossé hout is een iets minder bekende tropische hardhoutsoort, maar moet kwalitatief gezien zeker niet onderdoen voor de andere houtsoorten. Het bevindt zich namelijk in duurzaamheidsklasse 2 en kan dus als duurzaam bestempeld worden. Bossé is afkomstig uit tropisch West-Afrika. Deze houtsoort heeft een rozebruine kleur en lijkt enorm op sapeli. Wat bossé ook typeert, is dat het vers gezaagd een sterke ceder geur heeft. Het kan wel gomachtige stoffen uitscheiden tijdens het bewerken, dus zorg ervoor dat je materiaal steeds tijdig gereinigd wordt om moeilijkheden te voorkomen.

Duurzaamheidsklasse: 2

Afkomst: Afrika

Kleur: Rozebruin

Drogen: Matig snel, kans op splijten/vervormen.

Bewerkbaarheid

Bossé bevindt zich in duurzaamheidsklasse 2 en kan dus in veel toepassingen gebruikt worden. Het is daarbovenop ook vrij gemakkelijk te bewerken, maar je dient rekening te houden met kiezel en gomachtige stoffen. Bij het spijkeren en schroeven wordt voorboren aanbevolen. Lijmen en verven moet normaal gezien zonder problemen verlopen.

Duurzaamheid

Bossé hout behoort tot de familie van de Meliaceae en heeft een volumieke massa van 575 kg/m³ ofwel 700 kg/m³, afhankelijk van welke soort bossé, bij 12% vochtgehalte.  Het hout heeft een rechte draad, maar deze kan ook golvend of zwak kruisdradig zijn. De nerf is wel fijn. Het drogingsproces verloopt matig snel, met neiging tot vervormen of splijten. Bossé kan ook kunstmatig gedroogd worden maar je dient wel op te letten met te hoge temperaturen. Deze kunnen gom doen ontstaan.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Nee

Toepassingen bij Denderwood: verlijmde raamkepers

Vergelijkbare houtsoorten:

   01. Sapeli
   02. Mahonie
   03. Ceder

Download hier de technische fiche van bossé.