Afzelia doussie

Afzelia doussie

Afzelia bipindensis Harms.

 

Afzelia is een Afrikaanse tropische hardhoutsoort en wordt verhandeld in diverse handelsgroepen. De bekendste en meest kwalitatieve afzelia-soort, is zonder twijfel afzelia doussié ofwel afzelia bipindensis. Door zijn uitstekende eigenschappen bevindt afzelia zich in duurzaamheidsklasse 1 en heeft, afhankelijk van waar het hout afkomstig is, een geelbruine tot roodbruine kleur. Afzelia is een houtsoort die zeer makkelijk maar wel langzaam te drogen is en heel weinig werkt. Het kent enorm veel toepassingen door zijn mooie uiterlijk en uitstekende stabiliteit. Er zijn ook Aziatische afzelia-soorten, maar die komen qua eigenschappen meer overeen met merbau.

Duurzaamheidsklasse: 1

Afkomst: Afrika

Kleur: Donkergeel tot roodbruin

Drogen: Langzaam

Bewerkbaarheid

Afzelia is een vrij goed te bewerken houtsoort maar je dient wel rekening te houden met zijn hardheid. Tijdens het spijkeren en schroeven is het noodzakelijk om voor te boren en om gebruik te maken van roestvrij bevestigingsmateriaal. Lijmen gaat wel vlot. Bij het afwerken aan het oppervlak moeten inhoudsstoffen goed verwijderd worden. Dit doe je best door met ammoniak het oppervlak proper te wrijven. Anders kunnen verkleuring ontstaan zoals bijvoorbeeld afzeline.

Duurzaamheid

Afzelia bevindt zich in de familie van de Leguminosae en heeft een volumieke massa van 820 kg/m³. Het hout heeft in zijn bipindensis-variant een kruisdraad, andere soorten zullen ook onregelmatige draad vertonen. De nerf is matig grof tot grof. Afzelia is wanneer het goed gedroogd is nauwelijks nog te vervormen.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Ja

Toepassingen bij Denderwood: Gezaagd tropisch hardhout, verlijmde raamkepers, terrasplanken, massief parket, gevel- en wandbekleding, planchetten, massief verlijmde panelen

Vergelijkbare houtsoorten:

  01. Afrormosia
  02. Padouk
  03. Ipé

Download hier de technische fiche van afzelia doussie.