Afrormosia

Afrormosia

Pericopsis elata (Harms) Meeuwen, Pericopsis angolensis (Baker) Meeuwen

Afrormosia hout is een tropisch hardhout dat afkomstig is uit Afrika, voornamelijk uit West- en Centraal-Afrika. Deze houtsoort wordt soms wel eens afroteak genoemd en kan dan ook aanzien worden als een ideale vervanger voor teakhout. En dat dankt het vooral aan zijn uitstekende eigenschappen. Afrormosia is namelijk niet alleen enorm duurzaam en stabiel, maar het heeft ook nog eens dezelfde nerf, dezelfde textuur en bijna dezelfde kleur als teak. Afrormosia heeft een mooie bruine kleur met een lichte glans, maar kan zwarte vlekken geven wanneer het in contact komt met ijzer.

Een ander voordeel van afrormosia, is dat het niet zoveel olie bevat dan teak en daardoor ook makkelijker te bewerken is. Dat maakt van afrormosia een uitstekende houtsoort om pakweg meubels, ramen of deuren mee te maken. Een nadeel van afrormosia is dan weer zijn zeldzaamheid. Afrormosia staat immers op de CITES Appendix-lijst en dient dus met de correcte vergunningen aangevraagd te worden. De prijs van afrormosia is daarom iets duurder, maar je krijgt er wel een enorm kwaliteitsvol product voor in de plaats.

Duurzaamheidsklasse: 1-2
 
Afkomst: Afrika
 
Kleur: Geel- tot donkerbruin
 
Drogen: Langzaam, weinig risico op scheuren.

Bewerkbaarheid

Afrormosia is uitstekend te bewerken, al gebruik je het best hardmetalen gereedschap en zorg ook steeds voor een goede afzuiging. Bij het spijkeren en schroeven raden we aan om altijd voor te boren en roestvrij materiaal te gebruiken. Afrormosia zal zich ook goed laten lijmen en kan goed worden afgewerkt aan het oppervlak.

Duurzaamheid

Afrormosia behoort tot de familie van de Leguminosae en heeft een volumieke massa van 700 kg/m³ bij 12% vochtgehalte en dus een zeer harde maar stabiele houtsoort. Het heeft een rechte tot kruisdraad en een fijne nerf. Afrormosia droogt ook langzaam met een zeer laag risico op scheuren en vervormingen.

Verkrijgbaar met FSC-certificaat: Nee

Toepassingen bij Denderwood: terrasplanken, gevelbekleding, parket, stormplanken, verlijmde raamkepers

Vergelijkbare houtsoorten:

  01. Padouk
  02. Ipé
  03. Teak

Download hier de technische fiche van afrormosia.